Накопичуючись в організмі такі продукти можуть викликати гострі та хронічні отруєння. Це має такі небажані наслідки, як захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, кровотворної системи, зниження імунітету.

Торік, попри засилля неякісної їжі на ринку, менше 1000 українців подали офіційну скаргу на власників торговельних мереж. Бо довести провину продавця неякісним товаром непросто.


Дуже гостро стоїть питання саме доведення. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається. І в такому ключі дуже важлива саме доказова база, з якою споживач буде звертатися до державного органу або до суду,
– розповідає адвокат Світлана Руденко.

Доведення провини продавця, який торгує фальсифікатом пов'язано із витратою часу та коштів на лабораторну експертизу. Втім, цього року в українців з'явиться можливість тестувати їжу ледь не на місці покупки.

Не залучаючи висококласних фахівців, можна буде провести діагностику продуктів, протягом 15 хвилин. У цьому, власне його перевага,
– запевняє фахівець аграрного ринку Катерина Звєрєва.

Керування мобільною лаброраторією здійсюється через смартфон. Експрес тест може бути проведений з будь-яким продовольством.

Читайте також: В Україні можна буде вирощувати цитрусові

Потрібно взяти капельку молока і нанести її на досліджувальну поверхню. Потім цю тест-смужку потрібно втавити в наш чудо-девайс. Після цього потрібно буде запустити програму на мобільному телефоні і для аналізу потрібно ввести певні вихідні дані. Через 10 хвилин, як відбудеться реакція на самій чутливій поверхні, ми отримуємо результат на мобільному телефоні. У твердому вигляді, нам потрібно розтерти спецрозчином для того, щоб зробити витяжу,
– розповідає розробник мобільної лабораторії Андрій Карп'юк.

Поширення фальсифікату сталося через мораторій на перевірки бізнесу. Вважають експерти. Тож відповідальність за якість харчів залишається на совісті продавців. Вже цього року розробники обіцяють українцям портативні лабораторії, які за 10-15 хвилин зможуть протестувати їжу. Прилад виявлятиме токсини, пестициди та шкідливі бактерії у неякісному продовольстві.