Справжнє шампанське визріває мінімум 9 місяців. В Україні переважає простіший метод. Вино протягом 2 місяців визріває в акротафорах. Потім до напою додають купажний лікер. В залежності від його концентрації вино буде солодким, напівсолодким чи класичним сухим — брют.

Перший тест для напою — це маркування. На пляшці не повинно бути підтікань від клею та фарби. Другий — це колір. Прозорою пляшка може бути лише для рожевого ігристого вина, для решти темно-зеленого кольору, важити більше 1 кілограма. А пробка — тільки коркова.

Піна в напої має бути стійкою. А вино солом'яного кольору. Бульбашки мають бути дрібними та зберігатися в бокалі до 10 годин. Аромат напою має бути без запаху металу. Фахівці кажуть, що краще за все купувати брют. Його підробити найважче.

До слова, в Україні скорочується виноробна галузь