Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, частка експорту агропродовольчої продукції в загальному експорті України за результатами 9 місяців 2018 року продовжує перевищувати 37%.

Читайте також: Які продукти подорожчають восени та чому

Найбільше за вартісними обсягами експортували:

- зернові культури – на 4 мільярди 797 мільйонів доларів;
- олія ( найбільше соняшникова) – на 3 мільярди 130 мільйонів;
- насіння олійних (найбільше ріпаку та сої) – на 1 мільярд 339 мільйонів;
- макуха – на 594 мільйонів доларів;
- м’ясопродуктів (найбільше м’яса птиці) – на 479 мільйонів.

Екпорт
Найекспортніші товари України у 2018

Всього це 80% вартісних обсягів вітчизняного аграрного експорту, зауважив науковець.

Водночас, за його словами, за січень-вересень 2018 року проти торішніх показників за відповідний період зросли обсяги експорту в натуральному виразі цілої низки продуктів харчування.

Зокрема, майже на третину (+28%) – з 64 тисяч тон до 82 тисяч тон – збільшилися зарубіжні поставки яєць. Обсяги експорту яблук і груш зросли більш, ніж утричі проти показників за січень-вересень 2017 року – з 9 тисяч тон до 29 тисяч. Ріпакової олії експортували 101 тисяч тон проти 53 тисячт за дев’ять місяців торік. Поставки вітчизняних вин на ринки країн світу зросли з 33 тисяч тон до 48 тисяч.

Експорт яких агротоварів зріс

Це забезпечило відчутне зростання вартості цих продуктів у загальній структурі українського агропродовольчого експорту, повідомив експерт.

У січні-вересні 2018 року зросла вартість експортних поставок м’яса птиці – з 295 мільйонів доларів до 381 мільйону, а також волоських горіхів – з 39 до 69 мільйонів доларів. Це зумовлено переважно зростанням цін на згадані види агропродукції, пояснив Микола Пугачов.

Читайте також: Скільки інвестували в розвиток села за останні роки: інфографіка