Відтак, морква коштує дорожче у два рази, цибуля – у два з половиною рази, капуста та буряк – у три рази. Відповідні дані оприлюднили на сайті аналітичної платформи.

Читайте також Ціна м'яса в Україні зросла майже на чверть з початку року

До слова, картопля стала єдиним продуктом, на який ціна не зросла, а навпаки, зменшилася. Її середня гуртова вартість сьогодні на третину менша, ніж у минулому році.

Причини стрибка цін

Серед головних причин такого стрибка цін відзначали:

  • Скорочення посівних площ;
  • Несприятливі погодні умови.

При цьому площі під картоплю, яка, навпаки, була дорогою кілька років поспіль, фермери останні два роки розширювали. Тому ціни на нього і виявилися нижчими, ніж минулого року,
– пояснили аналітики.

З інших факторів, які негативно впливали на інвестиції у вирощування овочів борщового набору, слід назвати погіршення прибутковості вирощування цих культур. Воно сталося на тлі вибухового зростання цін на зернові й олійні культури.